Atatürk Göynük’e Geldi mi ?

Sakarya Meydan Muharebeleri’nin kazanılmasının 100.yılına gireceğimiz şu günlerde Türkiye’nin ilk Zafer Anıtı’nın, Abide-i Zafer’in bulunduğu Göynük ilçemize Atatürk’ün gelip gelmediği bir tartışma konusudur.

Kimi kaynaklarda ve halk arasında geldiği söylenirken diğer bazı kaynaklarda gelmediği, annesi Zübeyde Hanım’ın bir gece konakladığı anlatılmaktadır.

Günümüzde bile gözümüzün önünde cereyan eden olayları her gazete-dergi nasıl algıladığı gibi yazıyorsa o günlerde de öyle olabilir, çeşitli kaynaklar farklı yazabilir düşüncesi ile en sağlam kaynak olarak aklımıza gelen Genelkurmay Başkanlığı’ndan teyit etme ihtiyacı hissettik.

 

 

 

Milli Savunma Bakanlığı Arşiv ve Askeri Tarih Daire Başkanlığı tarafından verilen resmi cevap metninde “Atatürk’ün Bolu Göynük ilçesini ziyaret ettiğine dair her hangi bir bilgi yada belgeye ulaşılamamıştır” denmiştir.

ve fakat

Atatürk’ün Göynük’e geldiği yazılı kaynakta tarih 12 Haziran 1922’dir. Nallıhan üzerinden Göynük’e geldiği yönündedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ancak diğer kaynakta 11 Haziran 1922 tarihinde Ankara’dan cepheye hareket etmesi yazılıdır.

Söz konusu Sarıköy İstasyonu Eskişehir’dedir. O günün şartlarında Eskişehir-Göynük öyle 3-5 saatte gidip gelinecek bir yer değildir ama 1 gün fark vardır. 14 Haziran tarihinde ise Adapazarı’nda annesi ile buluşmuştur. Böyle bir senaryoda Zübeyde Hanım’ın Göynük’te konakladığı, aynı zamanda Mustafa Kemal’in Eskişehir’de olduğu, Eskişehir üzerinden demiryolu ile Geyve üzerinden Adapazarı’na gelip annesi ile buluştuğu öngörülebilir. Velev ki Göynük’e geldi böylesine zafer kazanmış bir kumandanın arkasında bir basın ordusunun bulunması ve bir çok fotoğraf çekmesi muhtemeldir oysa Göynük’te çekilmiş 1 tane dahi fotoğrafı bulunmamaktadır.. Bu hayatın akışına terstir.

 

 

 

 

Bütün yazılıp çizilenlere baktığımızda, elde ispatlayıcı görsel olmadığına göre Gazi Mustafa Kemal ilçemiz Göynük’e gelmemiştir.. Abide-i Zafer kulesinin açılışına davet edilmiş ancak seyahatte olması sebebiyle telgrafı geç almış ancak daha sonrasında Kaymakam Hurşit Efendi’ye bir teşekkür telgrafı çekmiştir. Bakınız bu telgraf bile kayıt altında dururken ilçemize ziyaretinin görmezden gelinmesi düşünülemez..

Herkes kendi tezini savunabilir, bizim de tezimiz Genelkurmay Arşivi’ne dayanarak Atatürk Göynük ilçemize hiç gelmemiştir. Annesi Zübeyda Hanım 1 gece konaklamış olabilir o da aynı anda aynı yerde olmama sebebi ile bir güvenlik tedbiri olabilir.. Zübeyde Hanım Göynük’te kalmış ve Adapazarı’nda Atatürk ile buluşmuşsa refakat etmesi amacı ile bir subay, yaver yada başka bir rütbeli annesini almaya gelmiş ama gazete, dergi vs olmadığı bir dönemde, Atatürk’ü yakından görme ihtimali olmayan halkta gelen askeri üniformalı kişiyi Atatürk sanmış olabilir.

Sonuç : Geldiği yönündeki kaynakların kaynağı nedir bilemiyoruz ama bizim kaynağımız bellidir. Geldi diye yazan kaynaklarının gerçekliğine inananlara da saygımız sonsuzdur..

Örneğin geldi yazılan kaynaklarda Atatürk’ün haksız yere hapishanede tutulan kişileri serbest bıraktırdığı yazılıdır. Hapishaneden bir takım kişilerin serbest bırakılması için bir takım kayıtların yapılması gerekir. Artık bu kayıtları Jandarma mı yoksa Adliye mi, yada o devirde Kaymakamlık mı Belediye mi bilemiyoruz. Oraların arşivlerinden teyid ettirilebilir..

 

 

 

 

Please follow and like us:
error20
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20
Genelde 419 , Bugün 1 defa okunmuştur

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.