Debbağ Dede Türbesi

Halk arasında deri tabakladığı için (derinin işlenerek kullanılır hale getirilmesi) Tabak Dede ismiyle de anılmıştır. Asıl ismi bilinmiyor. Rivayete göre Debbağ Dede sabah namazlarını Mekke’de kılardı. Bir sene Göynük’den bir grub müslüman hac için Mekke’ye gider. İbadetlerini yapıp dönecekleri sırada biri kaybolur.

Diğer hacılar döner o kalır. Çaresizlik içinde kıvranırken Arabın biri yanına yaklaşır. Derdini sorar. Göynüklü de başına geleni anlatır. Arap merak etmemesini kendi yöresinden bir zatın her sabah namaz için Mekke’ye geldiği onunla dönebileceğini söyler. Namazdan sonra ona sıkı sarıl, ne derse desin sakın bırakma der. Adam denileni yapar. Debbağ dede bakar ki kurtuluş yok. Adama gözlerini yum, ben aç demeden açma, bunu da kimseye anlatma der. Bir anda Göynük yakınlarına gelirler. Bir süre sonra adam Göynük’te Debbağ Dede’yi tanır. Bunun üzerine Debbağ Dede vademiz dolmuştur der ve vefat eder.

Ne zaman doğduğu ve öldüğü bilinmeyen Tabak Dede (Debbağ Dede)’nin hayatı ile ilgili bilgiler menkıbelere dayanmaktadır. Mesleği deri tabakçılığı olan Tabak Dede, anlatılanlara göre ermişlikte yüksek bir mertebeye ulaşmıştır. Dikdörtgen planlı türbe kubbe ile örtülüdür. Ön cephede düzgün kesme taşlar kullanılmıştır. Deveyolu Sokaktan merdivenlerle ulaşılan giriş kapısı ve yanında 2 adet dikdörtgen pencere yer almaktadır.

Bugün 1 , toplamda 1.129 defa okunmuştur

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.