Tohumdan Çimlendirme Önerisi

İlk baharın gelmesiyle birlikte evimizin önündeki küçük bahçemize azar azar denemelik bir kaç tohum ektik. Bunlar tutacağını bildiğimiz mevsimlik Çilek, Maydanoz, Domates, Salatalık vs türlerdi. Daha önce tadını çok beğendiğim Jalapeno biberinin iklime uyup yetişip yetişmeyeceğini merak edip farklı renklerde 10 adet çekirdek tohum aldım. Çimlendirme talimatında 24 saat suda bekletilmesi sonra 3-4 mm derinliğe gömülmesi yazılmıştı. Boş bir yumurta viyolünün gözlerini hazır çiçek toprağı ile doldurup suda beklettikten sonra gömdüm ve beklemeye başladım.. Bu arada internette gördüğüm   Gökkuşağı gülleri için uygun bir yerim vardı ve güzel duracağını düşünerek 10 tane Hollanda Gökkuşağı Gülü çekirdeği getirtip onunda talimatlarına uyarak önce suda bekletip sonra viyole aktardım.. Bu gülleri gönderen firma tohumların yanına 2 tanede hediye Bodur Limon tohumu eklemiş. Onları da ıslatıp diktim. Çimlendirme talimatlarında kimisi 1 hafta, kimisi 10-12 gün yazıyordu ve benim 15 gün geçmesine rağmen hiç bir yaşam belirtisi olmamıştı. İntarnette çimlendirme hızlandırma ile ilgili konuları okumaya başladım ve bir yerde yumurta kabuğunun gübre görevi göreceği ve çimlenmeyi hızlandıracağı yazıyordu. Hemen 2 yumurta kırıp kabuklarını iyice incelttikten sonra viyolün üzerine serptim ve birazda nemlendirip yine beklemeye başladım. Bu sırada aklıma ilk okul  günlerinde diktiğimiz fasulyeler geldi. Ne yapmıştık o zaman ? Biraz suyun içerisine tohumları koyup üzerini pamukla örtmüştük ve karanlık bir odaya koymuştuk 🙂 Karanlıkta çimlenen tohumları sonra aydınlık güneşli bir yere aktarmıştık. Çimlenme karanlıkta başlayacak, çimlenen tohumlar güneş ışığına ulaşmak için boy atacaklardı.. Hemen aklıma gelen bu düşünceyi uygulamaya başladım. Balkonda açık havada duran viyolü nispeten güneş almayan yarı karanlık bir yere büyükçe bir naylon poşetin içerisinde yerleştirdim. Talimatında en çok 10-12 günde çimlenir denen tohumlarımdan önce bir tane filiz belirmeye başladı. Hemen onu daha çok toprak olan kaba aktarıp diğerlerini merak ettim. Tatlı kaşığı ile birkaç gözün içinden toprağı çıkarıp içini karıştırdım. Domates çekirdeğinden daha küçük olan tohumlardan 2-3 tane daha çatladığını görüp sevinmeye başlamıştım ki bu seferde neyin nereye dikildiğini karıştırmaya başladım. Önce Jalapeno biberi, sonra Gökkuşağı gülü derken birde hediye bodur limonlar gelince neyin nerde olduğunu unutmuşum. Çeşit olacağını başta akıl etseydim not alırdım ama geç kalmıştım. Sonra kontrol ettiğim viyolün içindeki tohumların çabuk çimlendiğini fark edip bütün viyolu tek tek elden geçirdim. Tatlı kaşığı ile toprağı avucuma döküp çimlenme var mı yok mu kontrol ettim. Eğer varsa biraz toprağını artırdım ama çimlenme belirtisi olmayan tohumların ertesi günlerde çimlendiğini gördüm. Acaba havalandırmış olmanın etkisi oldu mu bilmiyorum.

Sonuçta diktiğim tohumların çoğu çimlendi. Benim için birkaç biber 2-3 tane de gülün çimlenmesi yeterliydi. Bodur limonun bile bir tanesi çimlenmiş durumda..

Yaptıklarımın çimlendirme ile alakası var mı yok mu bilmiyorum. Sadece edindiğim bir tecrübeyi paylaştım. Çimlenmeyen tohumlarınız varsa hemen atmadan önce isterseniz deneyin

Bugün 1 , toplamda 1.064 defa okunmuştur

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.