Fidan Ne Zaman Nasıl Dikilir ?
Yaşanılan bölgenin, dikim yapılacak alanın iklim koşullarına göre değişmekle birlikte ülkemizde meyve fidanı dikim mevsimi ağaçların köklerine göre, konumlarına göre veya türlerine göre farklı zamanlarda dikilebilir. Havanın çok soğuk mevsimlerde, don zamanları ve aşırı sıcaklarda ağaç dikilmez. Birçok ağaç türü bu dönemler hariç yıl boyunca dikilebilir. Hangi ağaç olursa olsun, genel dikim kuralları ve sulamaya dikkat edilmelidir.
Ağaç Dikme Zamanı
Ağaç ne zaman dikilir? Yukarıda bahsettiğimiz gibi ağaç dikme zamanı için kesin bir dönem yoktur. Genel olarak yıl boyunca ağaç dikilebilir. Fakat, ılık mevsim ağaçları için en uygun ekim zamanı bahar aylarıdır. Örneğin akasya, zeytin ağacı, ipek ağacı, hint leylağı, zakkum.
Soğuğa dayanıklı ağaçlar hem ilk baharda hem de sonbaharda dikilebilir. Dikkat etmeniz gereken nokta, eğer ağacı yaz aylarında diktiyseniz, ağacı ektiğiniz sene ve ertesi yıl daha sık sulama yapın. Kışın ağaç dikerseniz bir koruma örtüsü ile dondan koruyabilirsiniz. Ayrıca toprağı da soğuktan korumak için, malçlama yapabilir; ince, küçük dal parçaları, ve biçilmiş ot ve çimi ağacın dibine serpebilirsiniz.
Ağaç dikiminde genel olarak şu kural geçerlidir: Kışın yapraklarını döken ağaçlar için ekim zamanı, Ekim ayının ortası ve Mart ayının ortasıdır. Kışın yapraklarını dökmeyen ağaçlar için en uygun ekim zamanı ise; Kasım ayı başından Nisan ayı başına kadardır. Tabi bu dönemlerde her bölge için sıcaklı değerleri aynı olmayacaktır. Dikkat etmeniz gereken nokta, donda ağaç dikimi yapmamanızdır.
Ağaç Dikimi
Dikmek istediğiniz ağaçları yumuşak ve nemli bir toprağa ekim yapın. Ayrıca, kökleri ve ağacı dondan korumayı unutmayın. Kökleri yumuşak bir toprağa dikip üzerine hafifçe bastırın.
Sulama suyunun ağaç etrafından akmaması için, ağacın etrafına birkaç santimetrelik bir çukur yapabilirsiniz. Ekim sırasında ağacın gövdesinin toprak altında kalmadığına emin olun.
Ekim sırasında gelişmemiş ve gövdesi ince dik duramayan ağaçları sabit tutmak için bir veya birden fazla sırık bağlayabilirsiniz.
Şimdi, meyve ağacı dikimi ve meyve ağacı budama hakkında bazı bilgiler verelim.
Meyve Ağacı Ne Zaman Dikilir?
Meyve ağacı ne zaman dikilir, meyve fidanı ne zaman dikilir: Meyve ağacı dikme zamanı; ekim ayından başlayarak, nisan ortasına kadar; meyve ağaçları için ideal dikme zamanıdır.
Sadece, soğuğa dayanıksız olan ve sıcağı seven şeftali ve kayısı ağaçları dışında, mart ortasında bile meyve ağacı dikilebilir.
Döllenme nasıl olacak?: Meyve cinslerinin arasından hem kendi kendini dölleyebilenler, hem de dölleyemeyenler vardır. Kendini dölleyemeyen meyve ağaçlarının yakınında bir polen vericisi bulundurmak gerekir.
Fakat, her meyve sadece belli başlı çiçeklerden döllenir. Dolayısıyla, eğer bahçenizde sadece bir tane meyve ağacı bulunsun istiyorsanız, kendi kendini dölleyebilen cinsten olduğuna önceden emin olmalısınız.
Meyve Ağacı Dikim Aralığı
Sarmaşık çalı ağaçlar hariç, dikeceğiniz yeri mutlaka bahçe sınırından 4-5 metre içeride tutun.
Dikme işlemine geçmeden önce 2 metrekarelik bir alanı belleme yapın. Açacağınız delik, en az 50 santimetre derinlikte ve köklerin rahat yayılabileceği kadar geniş olmalıdır.
Meyve Fidanı Nasıl Dikilir?
- Meyve fidanını dikmeden önce köklerini birkaç saat suda bekletmekte fayda vardır.
- Fidanı bağlamak için bir kazık çakın.
- Deliğin en dibine humus atın, üstüne de fidanı koyun.
- Kök ile gövdenin birleştiği yerin toprak üstünde kalmasına dikkat ederek humuslu toprak ile deliği doldurup üstüne hafifçe basın.
- Dikim yerinin çevresine bir oluk açın ve bolca su akıtarak sulayın.
- Meyve fidanını 8 biçimindeki bir fiyonkla bir kazığa bağlayın.
- Fidanın etrafındaki toprağı kıyılmış ağaç kabukları gibi organik malzeme ile örtmeyi unutmayın.
- Fidanların ilk yıl meyve vermesi köklerin güçlenmesine engel olur. Bu nedenle, her çiçek açtığında çiçekleri kopartın.
Meyve Ağaçlarının Hasat Zamanı ve Süresi
Bazı meyveler olgunlaşınca 15 gün içinde toplanmalıdır. Aksi halde çürümeye başlar. Bazı cins meyveleri ise bütün bir ay boyunca, aralıklarla toplamak gerekir.
Meyve Ağacı Budama
Meyve Ağacı Budama: Dikimi takip eden ilkbaharda, meyve fidanını budamak gerekir. Sonraki 3-5 yıl içerisinde de şubat sonu, mart başı ikinci defa budanmalıdır. İlk budamayı yapmadan önce ağacın gövdesini oluşturacak 3-4 yan dalı belirlemek önemlidir.
Gövde sürgün kısaltıp, gövdeye rakip sürgünleri kesmek gerekir. Yan dallara rakip olacak diğer sürgünler kesilmelidir. Dikey olarak uzayan sürgünleri de kesmek gerekir. İçe doğru uzayan sürgünleri ortadan kaldırmak gerekir.
Meyve Ağaçlarının Kış Budaması Nasıl Olur?
Budanmayan meyve ağaçları erken yaşlanır ve çok az meyve vermeye başlarlar.
Meyve ağacınız yapraklarını döktükten sonra, ocak ayına kadar dalları seyrekleştiren, ağacı gençleştiren bir budama işlemi yapabilirsiniz. Bu işlem için güneşli ve mümkünse don olmayan bir gün seçin.
Seyrekleştirme esnasında birbirine yakın dallar, zayıf ve hatta kurumuş dallarla birlikte içeri doğru uzayan sürgünler kesilir.
Artık hemen hemen hiç yeni filiz vermeyen yaşlılar ise, tepelerinin üçte biri kesilecek şekilde bir gençleştirici budama işlemine tabi tutulurlar.
Epey yaşlı ağaçlar bile; bu yoğun budamadan sonra şaşırtıcı derecede yeni filiz verirler. İşlemden sonra, kesikleri temizleyin ve üzerlerine reçine sürün ki, hastalık bulaşmasın.