Göynük’te Ramazan Topu
Modern ramazanların iftar çadırlarında, lüks lokantalarda yapıldığını görünce insanın aklına ister istemez eskinin ramazanları, iftar sofraları akla geliyor. Geçmiş zamanlarda Göynük’te yaşanan ramazanlar bile şimdikinden çok farklı, iftar menüleri Göynük’e ait yöresel yemeklerle dolu olurdu.
Çocukluğumuzun Göynük’ünde oruç Zafer Kulesi’nden atılan Ramazan Topu ile başlardı. Yere sabitlenmiş 2 demir aparatın üstüne yerleştirilen ve tetik mekanizması bulunan bir borudan ibaretti. İçine fişek güzelce yerleştirilir ve ucu 3-5 metre olan ipe tetik bağlanır bir elde ip diğer elde köstekli saat iftar saati beklenirdi. (Bu demir aparatlar halen kule kapısının önünde durmaktadır). İlk sinyal Gazi Süleyman Paşa camisinin minaresinden gelecek ezan öncesi “tık tık” sesiydi. Olur ya topu atacak “Kambur Amca” saati kaçırırsa diye ezandan önce mikrofona tık tık yapılarak topçu hafiften uyarılırdı. Allahu ekber ezan sesiyle ip çekilir ve top patlatır, herkes orucunu açardı. Nemli bir baruta denk gelinmişse o top patlamaz ve yedekte bulunan av tüfeği omuzlanıp hemen kulenin 1.şerefesine çıkılıp av tüfeği ile ramazan topu atılmış olurdu.
Her ramazanın öncesinde arefe günü ikindi namazı çıkışında Zafer Kulesi’nden 3 defa top atılarak Göynüklülere Ramazanın geldiği duyurulur ve 30 ramazan boyunca her iftarda top atılarak eski bir gelenek yerine getirilirdi.. Geceleri ise sahur vaktinden önce yine top patlatılarak sahur yemeğine kaldırılırdı.. Tabi bu arada Kör Yaşar davulu ile sokak sokak gezerken nameleriyle uyandırmadıysa
Ramazanın sonunda da Bayram Namazı sonrası Gazi Süleyman Paşa camisinden cemaat çıkmaya başlayınca yine 3 defa top atılır Ramazan Bayramı müjdelenirdi. Eller öpülür küçükler bayram harçlıklarını alır, büyükler tokalaşarak birbirlerinin bayramını kutlardı.
Güzeldi eskilerin Göynüğünde ramazan ve bayram.