Halı ve Kilim Motiflerinin Anlamları
Atalarımızdan kalan ve Göynük ilçemizde de bazı el işleri ürünlerinde kullanılan desenlerin anlamlarını hiç merak ettiniz mi ? Kökeni nedir, ne anlama gelir bulabildiğimiz kadarını derlemeye çalıştık. Tokalı Örtü desenlerimizi daha önceki konularımız da zaten işlemiştik şimdi gelin halı ve kilim desenlerinin diline bakalım
BEREKET
Bereket motifi, bolluk, bereket ve refahı simgeler. Genellikle çift yönlü üçgenler veya birbirine bakan küçük motifler şeklinde tasvir edilir.
Bu motif, evin ve ailenin bereketli ve zengin olmasını dilemek için halılara işlenir. Doğrudan tarımsal refah ve evin yiyecek bakımından bolluğu ile ilişkilidir.
BUKAĞI
Bukağı motifi, evlilik ve birlikteliği simgeler. Bukağı, genellikle geleneksel olarak çiftleri birbirine bağlayan bir bağ olarak yorumlanır.
SUYOLU
Suyolu motifi, suyun yaşam kaynağı olduğunu ve temizliği, saflığı temsil eder. Su, hayatın devamlılığını sağlayan en önemli elementlerden biri olarak görülür.
Bu motif, yaşamın devamlılığını ve temizliği sembolize eder. Özellikle halının kenar bordürlerinde, suyun akışını gösteren dalgalı veya kıvrımlı çizgiler şeklinde dokunur.
KOÇBOYNUZU
Koçboynuzu motifi, güç, kuvvet ve erkekliği simgeler. Koç ve koyun, Anadolu kültüründe bereket ve güç sembolü olarak kabul edilir.
Savaşçı ruhu, korunma güdüsünü ve koruma isteğini temsil eder.
ELİBELİNDE
Elibelinde motifi; doğurganlık, anne olma, güç ve bereketi simgeler. Bu motif genellikle doğurganlık ve yaşamı devam ettirme isteğini temsil eder.
SAÇBAĞI
Saçbağı motifi, sevgiyi, bağlılığı ve evliliği temsil eder. Özellikle sevgiyi simgelemek için kullanılır.
KÜPE
Küpe motifi, evlenme çağına gelmiş genç kızları sembolize eder ve evlilik isteğini ifade eder.