Cittaslow Göynük ~ Sakin Şehir

Doğal güzelliklerin tarihi doku ve kendine özgü mimari ile buluştuğu muhteşem kent Göynük, nam-ı diğer Diyar-ı Akşemseddin. Ziyaretçilerini geçmişten bugüne yolculuğa çıkaran, Hitit’lerden, Frikya’lılardan,tarihin derinliklerinde saklı kalan ruhu hissedilebileceği bir Osmanlı kenti. 1292 yılında Osmanlı topraklarına katılan Göynük o tarihten bu yana “Bir Osmanlı Kenti” olarak anılıyor.


Tarihi İpekyolu‘nda bulunan ve 1987’de kentsel sit alanı ilan edilen Göynük, tarih, kültür, doğa, inanç ve termal turizmi ile tam bir marka şehir olarak dikkat çekiyor.
İstanbul’un manevi fatihi Akşemseddin Hazretleri’nin Türbesi kentin bağrını açtığı uhrevi değerlerin başında gelir.
Göynük’te Sünnet ve Çubuk göllerinin doğal güzelliklerini, Osmanlı’dan kalma konaklar, cumbalı evler, türbeler ve camiler süslüyor. Doğayı ve tarihi birlikte yaşattığı için bugün dünyada mutlaka görülmesi gereken bir “huzur sığınağı” olarak isim yapan Göynük‘te özgün mimarisi ile dikkat çeken türbe ve camilerin yanısıra Sakarya Zaferi’nin müjdecisi kabul edilen Zafer Kulesi de ziyaretcilerin ilgi odağı oluyor. Yöresel el sanatlarını ve geleneksel yemeklerini tarih içinde kuşaktan kuşağa aktarmayı başarmış Göynük‘ün yaşamaya değer özelliği Cittaslow Birliği‘ne kabul edilmesiyle tescillenmiştir.
Bolu merkeze 98 Km uzaklıktaki Göynük’ün Ankara, İstanbul, Eskişehir ve Bursa gibi metropollere yakınlığına rağmen, şehir hayatının yorucu keşmekeşine inat sunduğu sakinlik dikkat çekmektedir.


Tarihi dokunun bozulmaması için Göynük’te her saniye anlanlı bir şekilde değerlendiriliyor. Göynük’te 700 yıllık konut, işyeri, hamam, türbe, Osmanlı’dan kalma Bekar Hamamı, tarihi Çınar ağaçları gibi başlıca değerlerin korunması için tam anlamıyla büyük bir seferberlik yürütülüyor. Çok çalışmayı hedefleyen bu seferberlik sayesinde bütün tarihi eserler halen işlevlerini sürdürüyor.
Yaşayan Tarih olarak da tanımlanabilecek Göynük‘te 180 yıllık Gürcüler Konağı yaşayan canlı müze özelliği ile Göynük’ün tarihini anlatıyor. Kent Müzesi olarak düzenlenen konakta toplanan tarihi belgeler, eşyalar, koleksiyonlar Göynük’ün tanıtımında ve kültürel mirasın korunmasında özel bir yer tutuyor.
Göynük’ün unutulmaya yüz tutan el sanatları, “Tokalı Örtme”, “Peşkir Saçaklı Örtme”, “Kabak Örtü”, “Karaboyalı Örtü” ve “Göynük Bezi” “Kabalar Basması” gibi el emeği göz nuru dokumalar, Göynük Belediyesi‘nin El Sanatları Eğitim Merkezi aracılığı ile aslına uygun yaşatılıyor ve gelecek nesillere aktarılıyor.


osmanlı bekar hamamı

Osmanlı Mutfağı’nın tüm mirasını taşıyan Göynük mutfağı, yüzyıllar boyu sarayın mutfak ihtiyacaını karşıladığı için “Sarayın Arka Bahçesi” olarak anılmıştır. Keşli Cevizli Mantı yada Keşli Cevizli Erişte, Güveçte Yaprak Sarma, Güveç Mantar, Oklava Tatlısı, Tahinli Çörek, Dik Börek, Buğday Çiminden yapılan Uğut (Uhut) Marmelatı gibi lezzetlerini halen ziyaretcilerine sunmaya devam etmektedir.
Unutulmaz anlar yaşayabileceğiniz ender bir Anadolu Şehri olan Cittaslow Göynük, Kültürü, Tarihi, Tabiatı, Maneviyatı ve zenginlikleri ile tüm insanlığı Diyar-ı Akşemseddin Göynük‘e, Melamiye-i Bayramiye Piri Ömer Sikkin Hz. Diyarı Göynük‘e beklemektedir.

 

 

 

Hafta sonu gezi planına Göynük’ü dahil etmeyi unutmayınız.

Göynük size her yerden yakındır. Göynük en kısa ulaşım bilgileri

 

 

 

 

 

 

 

Göynük manzaraları

 

 

Please follow and like us:
error20
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20
Genelde 369 , Bugün 1 defa okunmuştur