Filizlenmiş Patates Yemeyin

özellikle kış ayları için toptan alıp bir kenarda beklettiğimiz Patateslerin bir süre sonra filizlenmeye başladığına hepimiz şahit olmuşuzdur. Peki bu filizlenen Patatesler yenmeli mi ?

Nottingham Trent Ünviersitesi’nden bahçe bitkileri uzmanı Caroline Wright filizlenmiş patatesle ilgili çok önemli uyarılarda bulundu.

Işık, patateslere nüfuz ettiğinde zehirleyebilecek bir kimyasal olan solanin üretimini tetikler.

Bu sebeple patatesler karanlık ve serin ortamda muhafaza edilmelidir. Pek çoğumuz patatesin havuç gibi yer altında yetişen kök sebzesi olduğunu düşünür. Ancak aslında “yumru kök” olarak bilinir.

Bu yumru kökler yer altında şişer ve ana bitki öldüğünde kalmaya devam eder.Bu sayede kış ayları geldiğinde yumru kökler soğuktan etkilenmez ve hayatta kalmayı başarır.

Çoğumuz patatesin karbonhidrat açısından zengin olduğunu da biliriz. Bunun sebebi kış ayını geçirecek kadar besin depolamak zorunda kalmalarıdır.Patatesler filizlenince ne olur?

Patatese yakından baktığınızda üzerinde minik noktalar olduğunu görürsünüz. Bu noktalar kök boğumlarıdır. Yer üstündeki bitkilerde bu boğumlardan yeni yapraklar ve dallar çıkar. Eğer patatesi de aydınlık yerde bekletirseniz zamanla bu noktalardan filizler çıkar.

Evdeki ısı sebebiyle tetiklenen büyüme güneş ışığı da söz konusuysa hızlanacaktır.

Peki, patates filizlenince neden yememeliyiz?

Güneş ışığına maruz kaldığında yumru kök bitki olan patateste bir dizi fizyolojik reaksiyon meydana gelir.

Klorofil üretimi yeşil renk oluşumunu tetikler. Yeşil renk zararlı değildir, aksine demir gibi faydalı minerallerin artışını sağlar.Ancak gün ışığı ve ısı patatesteki solanin üretimini de tetikler. Solanin, fazla miktarda tüketildiğinde zehirlenme belirtilerine neden olur.

Mide bulantısı, ishal, kusma, mide krampları, boğazda yanma, baş ağrısı ve baş dönmesi görülebilir.Bu kimyasal patatesin kabuklarının hemen altında daha yoğun miktarlarda bulunur.Bu sebeple rengi yeşile dönmüş ve filizlenmiş patateslerin tüketilmemesi önerilmektedir.

 

Please follow and like us:
error20
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20
Genelde 378 , Bugün 1 defa okunmuştur