Göynükte Görülecek Yerler
Yakın tarihte sakin şehir (Cittaslow) üyesi şehirler arasına kabul edilen Göynük, gezilecek yerler listenizin ilk sırasında olmayabilir ancak geçmişte 1 gün yaşamak isterseniz ilk 10 içerisine almanızda fayda var. Hafta sonu gidilecek, günü birlik gidip dönülecek uzaklıktadır Göynük.İstanbul-Ankara arasında sıkışıp kalmış Göynük ulaşım bakımından hafta sonuna sığdırılabilecek kadar yakın..
Günübirlik gezi planı bile yapabilirsiniz. Tarihi İpek Yolu güzergahından Göynük’e ulaşım çok kolay.
Eski ismiyle Koinon Gallicanon olan Göynük’ün anlamının ‘olgunlaşmış, göynümüş’ ya da ‘keçi kılından yapılan heybe’ anlamına geldiği söyleniyor. Tarihi sokakları, 150 yıldan fazla geçmişe sahip konakları ile Türkiye’nin sessiz şehirlerinden Göynük keşfini ertelemeyin derim. Batı Karadeniz’in tipik ahşap mimarisi örneği olan Göynük’ün turistik bir destinasyon olması yönündeki çalışmaları bu evlere bağlanıyor. Eski konaklar cenneti Göynük, aynı zamanda türbeler ilçesi olarak da biliniyor. Osmanlı’nın kuruluş döneminden itibaren ilk yapılan yerleşim çalışmalarının ardından işgal görmediği için Göynük’te birçok konak ve yapının dokusu bozulmamıştır.
İstanbul, Bolu, Eskişehir yada Ankara istikametinden Göynük’e geldiğinizde sizi tarihi ahşap evlerin içerisinde göğe yükselen asırlık Zafer Kulesi (Abide-i Zafer) karşılar. Bu Kule 1922 yılında Sakarya Meydan Muharebesinin kazanılması anısına ilçe kaymakamı Hurşit Bey tarafından yapılmış ve günümüze kadar korunmuş 2017 yılında dış cephesi soyularak komple restore edilmiştir. Kule çevre düzenlemeleri halen devam etmekte olup eskiye oranla kuleye çıkış yolları daha düzgün kolaylaştırılmıştır. Kuleye çıktığınızda bütün Göynük 4 tarafıyla ayaklarınızın altındadır. İlçenin güzelliğini, eski ahşap evlerini, Arnavut kaldırımı sokaklarını gözlemleyebilir, bir birinden ilginç fotoğraflar çekebilirsiniz. Yeni yapılan Cafede çayınızı yudumlarken geçmişte yaşadığınızı düşünebilirsiniz..
Kule ziyaretinin ardından inişe geçmek istediğinizde iki alternatifiniz vardır. Ya Kulenin batı kısmından inip çarşı içinde dolaşabilir, yada doğu kısmından inerek mahalle aralarından Akşemseddin Hz. türbesine gelebilirsiniz.. Batı tarafından inişte önce Türksoylar Konağı gözünüze çarpacaktır.
Sakin Şehir (CittaSlow) Göynük Akşemseddin DiyarıAkşemseddin Hz. nin Türbesinin olduğu ve Göynük’ün kalbine indiğinizde bu sefer az önce indiğiniz Zafer Kulesi’nin (Abide-i Zafer) haşmetiyle karşılaşırsınız. Meydanın ortasına geçen yıl dikilen (2016) Çınar ağacı henüz gölgesi yetecek kadar büyümese de biz burada ileride yaşını düşüneceklere kaynak yapmış olalım) Burada hemen ilk gözünüze çarpan ahşap çatılı, Köveke taşından yapılmış tarihi Gazi Süleyman Paşa Camisidir. İçini ziyaret etmek isteyenler için her zaman açıktır.. Caminin haziresinde ise Fatih Sultan Mehmed Han’ın hocası Akşemseddin Hz. Türbesi ve ailesiyle birlikte zamanla vefat etmiş dönem eşrafının mezarları bulunmaktadır.. Haziredeki birbirinden değerli Osmanlı Türk mezar taşları örneklerini bulabilirsiniz. Akşemsettin Hz Türbe kapısı da ziyaretciler için her zaman açıktır. İçeri girip dolaşabilir, dua edebilirsiniz. Dışarı çıkıpta türbe etrafını gezerken hemen yan tarafta akan Göynük Çayı ve karşısında yine Gazi Süleyman Paşa tarafından yaptırılan hamam gözünüze çarpar.
Cami ve Hamam aynı dönem içerisinde yapılmış ve asırlardır hizmet vermeye devam etmiştir.. Gazi Süleyman Paşa Hamamının yapımıyla ilgilide bir rivayet vardır. Cami yapımı sırasında bir işçinin sürekli götürdüğü taşı geri getirip çalışır gibi yaptığı görülmüş ve dikkat çekmiştir. Süleyman Paşa tarafından huzura çağrılan işçiye bu yaptığının sebebi sorulduğunda “suların çok soğuk olması sebebiyle gusül abdesti alamadığı ve abdestsiz bu camiye taş koymayı reva görmediği” anlatılmıştır. Bunun üzerine Süleyman Paşa caminin yapımına bir süre ara vererek hemen yanında bulunan alana bir hamam inşa ettirmiştir. Gazi Süleyman Paşa Hamamı olarak anılan bu tarihi hamam halen ilçenin güzide mekanlarından birisidir. Hamam yıkanmaya yada içini gezebilmeye kapalıdır. Faal değildir.
Cami, Türbe ve Hamam gezilerinizi tamamlayıp yine meydana çıktığınızda Akşemseddin Parkında oturup çay-kahve içebilir, yöresel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.. Hemen yan tarafınızda yine asırlık Müderrisler Evi Konağı onun hemen yanında Hanedan Butik Otel gözünüze çarpacaktır. Parkta dinlenip biraz soluk aldıktan sonra dilerseniz doğu çıkışından Akşemseddin Bulvarına çıkıp sol tarafınıza güzergah boyunca gidebilir 200-250 tt sonra Kepkebir Camisini görebilir ve ziyaret edebilirsiniz. Yol boyunca devam ederseniz yine bir 250-300 metre sonra Çeşme Camisi gözünüze çarpacak ve önünde Ömer Sikkin Hz. Türbesi yön levhasını göreceksiniz. Ömer Sîkkin Hz, Akşemsettin ile aynı dönemde yaşamıştır. Hacı Bayram Veli’nin müridi ve Bayrami Melamiliğin Piridir.
Türbe her zaman ziyarete açıktır. Burayı da gezdikten sonra ister geldiğiniz bulvardan geri dönebilir isterseniz arnavut kaldırımı sokak aralarına kendinizi atıp geçmişte bir yolculuk yaparak yeniden Gazi Süleyman paşa camisi önündeki meydana gelebilirsiniz. Sokaklarda kaybolmaktan korkmayın. Yürüdüğünüz sokaklar Ana yola paralel ilerler. Yürürken kimi görseniz yardım isteyebilir, hatta bir bardak su isteyebilirsiniz. İlçe halkı sizin yabancı olduğunuzu hemen anlayacak ve elinden gelen yardımı esirgemeyecektir.. Tarihi ahşap evlerin arasından yolunuza devam ederken yılların yorgunluğuna dayanamamış evlerin yıkılıp yerine betondan yeni evlerin yapıldığını da görebilirsiniz. İlçemiz 1. derece sit alanı olduğundan yeni yapılar bu nostaljiyi bozmayacak şekilde yapılmaktadır.. Gezdiğiniz yerlerde dikkat ederseniz hem ana yola paralel ilerlemiş hem de sağ tarafınızda şırıl şırıl Göynük Çayı‘nın sesini duymuş olmalısınız. Bu Çayı ve ana yolu kaybetmedikten sonra Göynük’te kaybolmanız mümkün değildir. Yolun çıktığı yer Göynük merkezidir, sizi başladığınız yere geri götürür.
Kepkebir ve Çeşme mahallelerini geçerek gezip, görüp dua ettiğimiz Ömer Sîkkin Hz. Türbesinden sonra tekrar Büyük Cami (Gazi Süleyman Paşa Camii) yanına gelmiş olmalıyız.. Caminin arka kısmında Gürcüler Konağı ilçenin en eski konaklarından biridir ve müze ev olarak hizmetinize açıktır. Restorasyon sonrası turizmin hizmetine açılmış ve yaşandığı dönemdeki şekliyle bir müze-ev olarak hizmet vermektedir. İçerisini gezmek serbesttir.
Göynük rehber yazımız devam edecektir.